Ασπίδα προστασίας προς τους υπουργούς που εμπλέκονται στο επιτελικό μπάχαλο της κακοκαιρίας ύψωσε χθες ο πρωθυπουργός, εντείνοντας τη δυσαρέσκεια βουλευτών της Ν.Δ. αλλά και των φιλοκυβερνητικών media, που αξίωναν καρατομήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε σε μια συγγνώμη, «ειλικρινή και προσωπική», όπως είπε, προς τους εγκλωβισμένους οδηγούς της Αττικής Οδού, μετέθεσε το σύνολο των ευθυνών στην εταιρεία διαχείρισης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη χιονοθύελλα, ενώ άφησε και αιχμές προς τους μετεωρολόγους. Στο μεγάλο κάδρο του απόλυτου χάους που προκάλεσε η παράλυση του κρατικού μηχανισμού διαπίστωσε μόνο αστοχίες και ανεπάρκειες.
Δείτε επίσης: Όψιμη συγγνώμη του επί δύο μέρες άφαντου Μητσοτάκη για το επιτελικό μπάχαλο
Οχύρωση στις αποζημιώσεις
Ο πρωθυπουργός, άφαντος επί δύο ημέρες από το κάδρο της κακοκαιρίας, επένδυσε στις αποζημιώσεις των εγκλωβισμένων ανά όχημα της Αττικής Οδού, αλλά και των επιβατών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε να κατευνάσει τη γενικευμένη αγανάκτηση. Ισχυρίστηκε ότι είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία ενεργοποιείται για να ανακουφιστούν με αυτή τη διαδικασία οι πολίτες που υπέστησαν βλάβη. Παρέκαμψε, ωστόσο, τα ερωτήματα που αφορούν τους λόγους που δεν αποζημιώνονται οι εγκλωβισμένοι στις οδούς Κηφισίας, Μεσογείων και Κατεχάκη.
Έκανε λόγο για σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη χιονοθύελλα στην Αττική Οδό λέγοντας ότι αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Σημείωσε δε ότι η αποζημίωση των 2.000 ευρώ δεν σχετίζεται με καμία από τις «ιδιωτικές απαιτήσεις που μπορεί να εγερθούν ή από τις ενέργειες που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στο θέμα αυτό», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Βολές στους μετεωρολόγους
Όπως γράφει για την Αυγή ο Κώστας Σαββόπουλος, στη σκιά μάλιστα των τεκμηριωμένων απαντήσεων που έχει δημοσιεύσει ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς για την αμεσότητα και την εγκυρότητα των προγνώσεων, ο Κ. Μητσοτάκης έριξε υπόγειες βολές προς τους επιστήμονες. «Ναι, το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστώ ως δικαιολογία» υποστήριξε.
Βάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς προς της μεριά της Περιφέρειας Αττικής, μίλησε για τα προβλήματα που προέκυψαν στους κεντρικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου επισημαίνοντας «ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση».
Ειδική κάλυψη σε Στυλιανίδη
Αξιοσημείωτη είναι η πλήρης κάλυψη που παρείχε προς τον Χρήστο Στυλιανίδη. Λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των συμβούλων του να μην τον αποπέμψει από τη στιγμή που αποτελεί μια προβεβλημένη, προσωπική επιλογή του, επισήμανε ότι θα εξακολουθεί να στηρίζει την απόφαση για δημιουργία υπουργείου Κλιματικής Κρίσης ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του.
Υπό αυτό το πρίσμα, η εισήγηση του πρωθυπουργού αποτέλεσε ένα κράμα δικαιολογιών και διαπιστώσεων. Ανέφερε αρχικώς ότι οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων, αλλά συμπλήρωσε και ότι «μέσα σε τριάντα μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών».
Στη σκιά δε του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους, σημείωσε ότι και ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Συμπλήρωσε μάλιστα -ωσάν απλός παρατηρητής- ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων των δομών πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού. Κατέφυγε δε στη συνήθη συνταγή τις προαναγγελίας αλλαγών ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο των συναρμοδιοτήτων. Έκανε λόγο για επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών.
Πολλά σχόλια, τέλος, στα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσε η καταληκτική φράση του «διδασκόμαστε και προχωράμε», με τους χρήστες να εκδηλώνουν, στην καλύτερη περίπτωση, την επιφυλακτικότητά τους για τα διδάγματα που έλαβε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, ευχαρίστησε -εκτός από τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ- και τους υγειονομικούς, διότι «δεν σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα Υγείας», παρακάμπτοντας τα τεράστια προβλήματα προσβασιμότητας των εργαζομένων στα νοσοκομεία.